Welcome to the 3D Modeling Forum

Forum Coordinators:  LuxXeon

3D Modeling F.A.Q (Updated: 2015 Jul 28 5:00 pm)

FREEWARE 3D modeling software: [Anim8or]]—[Metasequoia LE!]—[Marble Clay]—[Moray 3.3]—[[Wings3D]
SHAREWARE modeling/rendering software: Cybermotion]

Check out the Marketplace Wishing Well Forum, as a content creator's resource for your next project.

"What 3D Program Should I buy?" Not one person here can really tell you what's best for you, as everyone has their own taste in workflow. Try the demo or learning edition of the program you're interested in, this is the only way to find out which programs you like.

Checkout the Renderosity MarketPlace - Your source for digital art content!

 Subject: SILO materials problem

VolcanicMink opened this issue on Feb 08, 2013 · 6 posts

Top of Forum Print

  VolcanicMink () ( posted at 1:07PM Fri, 08 February 2013 

What? No Silo forum??

I tried using the materials editor, and it not only turned everything in the scene to the new material, but designated it as the default. For all the files. Now everything is leather! The problem with that is that it makes it very difficult to see the mesh.

How do I get the normal default back (no texture)?


  fly028 () ( posted at 1:28AM Sat, 09 February 2013 · edited on 1:33AM Sat, 09 February 2013 · @4039051


In your scene, just select your entire model, select the object (the box icon), then, in poly mode, select all the "faces"(polys), then display your material tab, select the "default" material icon and click "apply". All your model should be back with the default material(be sure that there is no image declared in the texture path, if it's the case, erase it).

In the material tab, create a "new" material. You'll see a new name "material1". Replace by "leather" and press enter.

Then, in poly mode, select the face you want to be with your new "leather" material. When it's done, go to the material tab, select leather material and apply.

Now, only your selected faces sould be with the "leather" material.

For the material tab: Maybe in your default setting, there is a material map declared. So, everytime you try to make a new scene, this material appears as a default material.

Just go in your material tab, select default and in "texture", erase the path of your image map. Now, you should be able to see your new mesh again.

hope it helps

  VolcanicMink () ( posted at 2:59PM Sun, 10 February 2013  · @4039542

Thank you! I think we're OK now.

Overall, Silo has been the most user-friendly modelling program I've tried (which has included most of the freebies and many of the lower-priced programs). It has lots of great new-user tutorials, as well. Still, I stumble over the simple things... Thanks again!

  fly028 () ( posted at 11:56PM Sun, 10 February 2013  · @4039694

You're welcome,

i had also a lot of modeling programs. Modeling was a pain...I learned with Fugazi's tutorials and bought Silo for this purpose. I agree, it is really friendly. Now, with some practice, i really enjoy modeling :-) 

  VolcanicMink () ( posted at 10:28AM Tue, 12 February 2013  · @4040122

I will need a lot more practice before I will actually enjoy it! At this point it is a personal challenge that I refuse to give up on. Your help has made my challenge much easier.

  fly028 () ( posted at 10:39AM Tue, 12 February 2013  · @4040127

You're welcome

 To create a post you must first sign in or register an account.