Copyright Myth Quiz
1. I do not have to get permissions for public domain items.
67.7% Answered True
6.5% Answered False
25.8% Answered It Depends

ANSWER: False Public domain only refers to the lack of copyright protection. While copyright is very important, a work may be protected by other legal means that survive after the copyright expires. A creator can achieve protection under trademark law if the works function as a logo or source identifier. Always search copyrights and trademarks or patents to determine whether an item is okay to use.


2. I do not have to get permission (or buy a license) because I am changing so much of the work it won't be recognizable.
6.5% Answered True
64.5% Answered False
29.0% Answered It Depends

ANSWER: False The copyright owners the exclusive right to control modifications of their works. If you add a new layer to or change the existing work, you have created a derivative work which can be a copyright violation. Although your chances for getting caught may be less, it is not worth the legal risk.


3. I converted a model to a different format. I created a new work in which I hold the copyrights.
3.2% Answered True
87.1% Answered False
9.7% Answered It Depends

ANSWER: False Different formats qualify for the derivative works, and is still a copyright violation.

4. Only US citizens can register or use the benefits of U.S. copyright laws.
6.0% Answered True
71.0% Answered False
3.0% Answered It Depends

ANSWER: False Copyright protection is available for all unpublished works, regardless of the nationality or domicile of the author.

5. Copyright protect is really for big business. I won't be sued because I'm too small and companies can't afford to sue all the individuals that do it.
0.0% Answered True
83.9% Answered False
16.1% Answered It Depends

ANSWER: False I think the recent cases against individuals sharing music files brings that myth to light. Even though the big businesses may have to pay high legal costs to prosecute individuals, many see it as the only way to protect their copyrights and ultimately protect their revenue.

6. If there is not a copyright mark or notice, I can use it.
3.3% Answered True
67.7% Answered False
29.0% Answered It Depends

ANSWER: False A copyright notice was once required as a condition of copyright protection, but it is now optional. Any copyright owner can use the copyright notice without advance permission from, or registration with, the Copyright Office.


7. I created a collage. I do no need permission because I only used very small pieces from others, some of the work is mine and I am not profiting from it.
22.6% Answered True
35.5% Answered False
41.9% Answered It Depends

ANSWER: False Although fair use factors allow for small amounts, what you copy maybe considered qualitatively important. Also, the other fair use factors could also go against infringing use. Therefore, it’s always best to get permission.


8. As a copyright holder, I am supreme ruler of my work. No one has the right to use any part of it for any reason.
25.8% Answered True
41.9% Answered False
32.3% Answered It Depends

ANSWER: False Under the “fair Use” provision of the law, other may be able to use your works in limited ways.

9. My postings of others images are just promoting their work.
3.2% Answered True
74.2% Answered False
22.6% Answered It Depends

ANSWER: It Depends If you have their permission, then yes, you are promoting their work. if you didn't get permission, you are violating copyright law. Even if you think you are helping the creator, it’s their right to decide whether you can post their work.

10. A copyright mark or notice is required for works that have a copyright.
32.3% Answered True
54.8% Answered False
12.9% Answered It Depends

ANSWER: False Since March 1, 1989, a copyright notice is no longer required for registered works. However, using the mark or placing a notice helps to ensure your rights and limit assumptions that it’s okay to use your work. Also, you do not have to register your work in order to use the copyright mark (unlike patents, where you can face large fines for using a Patent mark without an official “Patent Grant”).

Printer-friendly format




Powered by Bondware
Newspaper Software | Email Marketing Tools | E-Commerce Marketplace