Welcome to the 3DS MAX Forum

Forum Moderators: wheatpenny

3DS MAX F.A.Q. (last updated 2003-04-17 00:00:00)

Welcome to the 3DS Max Forum!


Considering 3ds Max? Download the FREE 30-day trial here


Renderosity maintains a zero tolerance policy concerning the trading/use of illegal software.
Refer to the Terms Of Service for the lowdown concerning warez.



NEW! POSER/MAX FAQ This covers MANY of the issues involved when using Max in conjunction with Poser.
Take the time to look over this post before starting a thread in the forum.






Checkout the Renderosity MarketPlace - Your source for digital art content!




Enjoy your stay and keep coming back!

Subject: Need help converting .max to .3ds or .obj

Author
Message

ghst32  

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Sun, Jun 20, 2010 9:56 am

 I have a .max file that I need to convert to either .3ds or . obj and I dont have or use 3d studio max.  Is there a way to convert it without using max, or can someone help me make the conversion?

Quote  Report Print Save

wheatpenny  

Forum Moderator

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Sun, Jun 20, 2010 10:15 am

If you have a fast internet connection you can download a fully functional 3dsMax demo (see link at the top of this forum).

____________________

Jeff

3dsMax/Paint Shop Pro/Wings3d/Writers Moderator

What the world needs is more religiousness and less religion.

(Bhagwan Shree Rajneesh -a.k.a. Osho)

Hablo español.

Ich spreche Deutsch

Μιλάω Ελληνικά

Я говорю по-русски

________________________________________________________________

Software used: PSP X5 Ultimate, Poser 10, Daz Studio 4.6 Pro, Carrara 8.5, Bryce 7 Pro, Shade 14, Wings3d 1.5.1

(Windows 8.1)

Quote  Report Print Save

ghst32  

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Sun, Jun 20, 2010 11:29 am

I tried, and couldnt get it to work 

Quote  Report Print Save

bobbystahr  

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Sun, Jun 20, 2010 11:57 am

 Uh...you simply open the .max file in max and export as whatever you want from the drop down list. I did this recently when I found a bunch of free max veg I wanted and it worked flawlessly.. ...

____________________

 

Once in a while I look around,
I see a sound
and try to write it down
Sometimes they come out very soft
Tinkling light sound
The Sun comes up again



 

 

 

 

 

Quote  Report Print Save

ghst32  

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Sun, Jun 20, 2010 12:23 pm

Quote - " Uh...you simply open the .max file in max and export as whatever you want from the drop down list. I did this recently when I found a bunch of free max veg I wanted and it worked flawlessly.. ..."


That would have been great if I could have gotten the max demo to work

Quote  Report Print Save

libertycityanimation  

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Sun, Jun 20, 2010 1:09 pm, Edited Sun, Jun 20, 2010 1:12 pm

You can buy the max bible and you get the demo free look on ebay for the bible you can get the bible cheap or second hand on amazon make you get get the lastest one i think thats 2010 but if you don't want to spend your money you could always upload a link where we can download the file from your .max file and someone can export it as an OBJ. edit make sure you tell us what version of max  you have

Quote  Report Print Save

ghst32  

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Sun, Jun 20, 2010 1:22 pm, Edited Sun, Jun 20, 2010 1:23 pm

Quote - "You can buy the max bible and you get the demo free look on ebay for the bible you can get the bible cheap or second hand on amazon make you get get the lastest one i think thats 2010 but if you don't want to spend your money you could always upload a link where we can download the file from your .max file and someone can export it as an OBJ. edit make sure you tell us what version of max  you have"



Id rather not have to spend money on max merchandise since I dont even use max and Im only just trying to convert 1 object out of max format.  I can post the file if anyone is interested in converting it for me, it would be greatly appreciated.  It was made with max 2009 I believe.

Quote  Report Print Save

ghst32  

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Sun, Jun 20, 2010 1:27 pm, Edited Sun, Jun 20, 2010 1:27 pm

Attached Link: Max File

 The file can be downloaded above if anyone is interested in converting it for me.


Quote  Report Print Save

bobbystahr  

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Sun, Jun 20, 2010 1:34 pm

Quote - "
Quote - " Uh...you simply open the .max file in max and export as whatever you want from the drop down list. I did this recently when I found a bunch of free max veg I wanted and it worked flawlessly.. ..."


That would have been great if I could have gotten the max demo to work
"


You must have installed it incorrectly or something...I'd uninstall it and then, after a reboot, try again unless the demo limits the number of attempts...best I can suggest unless a Max owner wants to offer to convert them for you...My demo ran out a month ago or I'd offer.. ...

____________________

 

Once in a while I look around,
I see a sound
and try to write it down
Sometimes they come out very soft
Tinkling light sound
The Sun comes up again



 

 

 

 

 

Quote  Report Print Save

ghst32  

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Sun, Jun 20, 2010 1:35 pm

Quote - "
Quote - "
Quote - " Uh...you simply open the .max file in max and export as whatever you want from the drop down list. I did this recently when I found a bunch of free max veg I wanted and it worked flawlessly.. ..."


That would have been great if I could have gotten the max demo to work
"


You must have installed it incorrectly or something...I'd uninstall it and then, after a reboot, try again unless the demo limits the number of attempts...best I can suggest unless a Max owner wants to offer to convert them for you...My demo ran out a month ago or I'd offer.. ...
"



Best I can tell, it only runs under windows.  I run OS X.

Quote  Report Print Save

wheatpenny  

Forum Moderator

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Sun, Jun 20, 2010 2:03 pm, Edited Sun, Jun 20, 2010 2:04 pm

Yeah, Max is windows only. There is no mac version.

____________________

Jeff

3dsMax/Paint Shop Pro/Wings3d/Writers Moderator

What the world needs is more religiousness and less religion.

(Bhagwan Shree Rajneesh -a.k.a. Osho)

Hablo español.

Ich spreche Deutsch

Μιλάω Ελληνικά

Я говорю по-русски

________________________________________________________________

Software used: PSP X5 Ultimate, Poser 10, Daz Studio 4.6 Pro, Carrara 8.5, Bryce 7 Pro, Shade 14, Wings3d 1.5.1

(Windows 8.1)

Quote  Report Print Save

bobbystahr  

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Sun, Jun 20, 2010 4:54 pm

Quote - "
Quote - "
Quote - "
Quote - " Uh...you simply open the .max file in max and export as whatever you want from the drop down list. I did this recently when I found a bunch of free max veg I wanted and it worked flawlessly.. ..."


That would have been great if I could have gotten the max demo to work
"


You must have installed it incorrectly or something...I'd uninstall it and then, after a reboot, try again unless the demo limits the number of attempts...best I can suggest unless a Max owner wants to offer to convert them for you...My demo ran out a month ago or I'd offer.. ...
"



Best I can tell, it only runs under windows.  I run OS X.
"


 That would have been handy info in your very first post mate!

____________________

 

Once in a while I look around,
I see a sound
and try to write it down
Sometimes they come out very soft
Tinkling light sound
The Sun comes up again



 

 

 

 

 

Quote  Report Print Save

ghst32  

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Sun, Jun 20, 2010 6:43 pm

Quote - "
Quote - "
Quote - "
Quote - "
Quote - " Uh...you simply open the .max file in max and export as whatever you want from the drop down list. I did this recently when I found a bunch of free max veg I wanted and it worked flawlessly.. ..."


That would have been great if I could have gotten the max demo to work
"


You must have installed it incorrectly or something...I'd uninstall it and then, after a reboot, try again unless the demo limits the number of attempts...best I can suggest unless a Max owner wants to offer to convert them for you...My demo ran out a month ago or I'd offer.. ...
"



Best I can tell, it only runs under windows.  I run OS X.
"


 That would have been handy info in your very first post mate!
"


Hmmm... I thought I was pretty clear about not using max in my first post, sort of superseding any need to give system requirements and such for running it.  At any rate, Im only interested in getting a file converted to something  can use, not running max.  Thanks to anyone who can help me.

Quote  Report Print Save

libertycityanimation  

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Sun, Jun 20, 2010 8:21 pm, Edited Sun, Jun 20, 2010 8:22 pm

You need to relax and wait to see if anyone can export that file if i had 2009 i would do it but i dont,  if you need it done fast then ask someone in the autodesk fourm. people are trying to help. maybe if the infomation is unless then stop replying and give it sometime. what software are you using? you should able to import the .max file into the software your  using you may need to search online for a tutorial

Quote  Report Print Save

wheatpenny  

Forum Moderator

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Sun, Jun 20, 2010 8:26 pm

I have Max 2008 so I can't do it either.

____________________

Jeff

3dsMax/Paint Shop Pro/Wings3d/Writers Moderator

What the world needs is more religiousness and less religion.

(Bhagwan Shree Rajneesh -a.k.a. Osho)

Hablo español.

Ich spreche Deutsch

Μιλάω Ελληνικά

Я говорю по-русски

________________________________________________________________

Software used: PSP X5 Ultimate, Poser 10, Daz Studio 4.6 Pro, Carrara 8.5, Bryce 7 Pro, Shade 14, Wings3d 1.5.1

(Windows 8.1)

Quote  Report Print Save

ghst32  

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Sun, Jun 20, 2010 9:56 pm

Quote - "I have Max 2008 so I can't do it either.
"



I dont know for a fact that it was made on 2009.  If you would be willing to try it I would appreciate it.

Quote  Report Print Save

libertycityanimation  

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Mon, Jun 21, 2010 4:25 am, Edited Mon, Jun 21, 2010 4:26 am

me and jeff  cannot open it because its done in a highter verison of max you cannot open a higher verison of max in a lower verison

Quote  Report Print Save

ghst32  

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Mon, Jun 21, 2010 4:50 pm

Quote - "

me and jeff  cannot open it because its done in a highter verison of max you cannot open a higher verison of max in a lower verison

"


So you have tried it and you can confirm that it was made in a version of max above 2008?  Well thanks for at least attempting it.

Quote  Report Print Save

thenodemaster  

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Tue, Jun 22, 2010 12:19 am

Not sure if this will work--sorry, rebuilding my WS right now, and I use 2008--have you tried possible merging from the file into a new file in Max?  I will see what I can do when I get my station back together.

Quote  Report Print Save

libertycityanimation  

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Tue, Jun 22, 2010 3:28 am

master
he does not have max and he is using mac OS so he cannot get max on the mac i don't see why he cannot import the max file into the software he is using i asked what software he is using he did not say..

LCA

Quote  Report Print Save

ghst32  

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Tue, Jun 22, 2010 6:44 am

Quote - "master
he does not have max and he is using mac OS so he cannot get max on the mac i don't see why he cannot import the max file into the software he is using i asked what software he is using he did not say..

LCA"


Im using bryce and it will not import max files.

Quote  Report Print Save

thenodemaster  

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Tue, Jun 22, 2010 8:49 am

I understand that he cannot use max in OSX.  I was more asking the other person who had tried opening the file in Max 2008.

Quote  Report Print Save

wheatpenny  

Forum Moderator

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Tue, Jun 22, 2010 9:18 am

No, merging it doesn't work either.

____________________

Jeff

3dsMax/Paint Shop Pro/Wings3d/Writers Moderator

What the world needs is more religiousness and less religion.

(Bhagwan Shree Rajneesh -a.k.a. Osho)

Hablo español.

Ich spreche Deutsch

Μιλάω Ελληνικά

Я говорю по-русски

________________________________________________________________

Software used: PSP X5 Ultimate, Poser 10, Daz Studio 4.6 Pro, Carrara 8.5, Bryce 7 Pro, Shade 14, Wings3d 1.5.1

(Windows 8.1)

Quote  Report Print Save

libertycityanimation  

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Tue, Jun 22, 2010 10:06 am, Edited Tue, Jun 22, 2010 10:07 am

 i could download the demo of max 2008 but i cannot be bother cos i wont use it i have tried merging it importing it i always get improper file format
 

Quote  Report Print Save

pixelwks  

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Tue, Jun 22, 2010 10:28 am

I'm coming late to this discussion, sorry.

I have the file open and it's missing the back wheels of the car and there is no interior.

The materials are all vray materials with a few maps missing.

Otherwise it looks good.

Do you want it exported as one mesh or 96 objects as it is now? I'm not sure what your requirements are.

Let me know

Quote  Report Print Save

ghst32  

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Tue, Jun 22, 2010 4:08 pm

Quote - "I'm coming late to this discussion, sorry.

I have the file open and it's missing the back wheels of the car and there is no interior.

The materials are all vray materials with a few maps missing.

Otherwise it looks good.

Do you want it exported as one mesh or 96 objects as it is now? I'm not sure what your requirements are.

Let me know
"


thank you so much.  I would prefer to have it as the 96 separate objects please in .3ds or .obj or one of each just in case.

Quote  Report Print Save

pixelwks  

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Tue, Jun 22, 2010 4:47 pm

OK

I have uploaded both files.

They are pretty large 12mb & 23mb.

The meshes lost the materials and smoothing groups when I exported, so you will have to do some work.

Good luck.

http://www.joep3d.com/client_images/probe2.3DS

http://www.joep3d.com/client_images/probe2.obj

Quote  Report Print Save

ghst32  

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Tue, Jun 22, 2010 6:23 pm

Quote - "OK

I have uploaded both files.

They are pretty large 12mb & 23mb.

The meshes lost the materials and smoothing groups when I exported, so you will have to do some work.

Good luck.

http://www.joep3d.com/client_images/probe2.3DS

http://www.joep3d.com/client_images/probe2.obj

"


Im having trouble accessing the links.  They are coming up as page not found.  

Quote  Report Print Save

pixelwks  

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Tue, Jun 22, 2010 6:59 pm

http://www.joep3d.com/client_images/

Don't know why.

This link works if you right click and "save link as" on either file name.

Quote  Report Print Save

ghst32  

Homepage »

Stats

Back to Top

Posted Tue, Jun 22, 2010 7:14 pm

Quote - "http://www.joep3d.com/client_images/

Don't know why.

This link works if you right click and "save link as" on either file name.
"


Im sorry to make this so difficult, it just wants to save a html link to the page instead of the actual file when I try to do it.  Im really not sure why its doing this.  I dont need to have special access or anything do I?

Quote  Report Print Save

Unread Post(s) Unread Announcement You are a visitor.

You cannot post new threads.
You cannot reply to threads.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
Read Post(s) Read Announcement
Unread Post(s) (Locked) Unread Sticky
Read Post(s) (Locked) Read Sticky
 
Powered by Bondware
Newspaper Software | Email Marketing Tools | E-Commerce Marketplace